Klimatická predpoveď pre územie Čiech, Moravy a Panónskej kotliny

Planéta Zem prechádza zmenami neustále, tieto zmeny majú tak vnútorné, ako aj vonkajšie dôvody. Medzi vnútorné dôvody patria napr. periodické a neperiodické zmeny salinity alebo pohyb tektonických dosiek. Medzi vonkajšie dôvody zmien patria napr. aktivita Slnka a zmeny v medziviezdnom prostredí, ktoré menia zloženie slnečnej koróny a medziplanetárnej plazmy.

Globálna predpoveď

Doba ľadová prichádza z toho dôvodu, že tepelný režim a elektrické a magnetické pole planéty sa mení. Tepelný režim sa zmenil z toho dôvodu, že kvôli topiacemu sa permafrostu na Sibíri sa vypína termo-halický výmenník na severe (podobný proces sa odohráva na juhu-topiace sa kontinentálne ľadovce v Antarktíde), lebo tvorba ľadovcov sa deje v sladšej vode (nižšia salinita), a preto chladná slaná voda neklesá ku dnu a nie je nahradená teplou vodou trópov, ale teplo z trópov sa musí dostať do oblasti pólov resp. chlad z pólov k trópom. Vzhľadom na to, že zmeny v elektrickom a magnetickom poli Zeme (spôsobené tak zmenou v aktivite Slnka, ako aj zmenou medziplanetárneho priestoru čo sa prejavilo zhrubnutím sodíkovej atmosféry Zeme) majú za následok to, že nielenže sa mení dýzové prúdenie, ale sa aj znižuje šanca na vznik cyklónov, hurikánov a tornád, teda bude sa meniť prevládajúce prúdenie vzduchu a morské prúdenie. A v tom momente, keď Beaufortov kolobeh/vír/okružné prúdenie uvoľní sladkú vodu, tak v Európe a v Severnej Amerike začnú extrémne výkyvy počasia napr. v jeden týždeň extrémne teplo a v druhý extrémne zrážky až snehové búrky aj v relatívne nízkych horách spolu s tvorbou ľadovcov.

Súčasná situácia

Apríl, máj a jún boli poznačené extrémnymi výkyvmi počasia, ktoré lámali stáročné rekordy (najchladnejší máj po 362 rokoch v Anglicku), lebo kým Európa na mnohých miestach zažívala chladné počasie (zamrznuté francúzske vinohrady), tak Sibír zažil tropické teploty (pár týždňov pred tým tam aj snežilo). Keď k tomu prirátame atypické tropické búrky, ktoré postihli Indický subkontinent a extrémne lejaky mimo sezónu pri prameňoch Žltej rieky už druhý rok, tak je jasné, že tepelný režim planéty sa mení. To je priamy dôsledok toho, že doterajší systém distribúcie tepla bol narušený a teraz sme vo fáze jeho preskupenia s tým, že slnečná aktivita sa utlmuje (hoci nie sme ešte v slnečnom minime – skôr smerujeme k maximu, ktorý podľa všetkého bude dosť tlmený). Koreň tohto javu leží v tom, že dýzové prúdenia reagujú na aktivitu Slnka, lebo reagujú na indukované elektrické zmeny. Keď k tomu pridáme aj zmeny v magnetickom poli našej planéty, tak z toho vyplýva, že zmena vzorcov počasia a klímy bude dlhodobá a ustálená aj po zvýšení aktivity Slnka t.j. nové morské prúdenia (zvýšená geologická aktivita, ktorá presmeruje morské prúdy), nové vzdušné prúdenia (dýzové prúdenia zmenia svoje rozloženie) a poveternostné systémy (nové pranostiky).

Prognóza na nasledujúcich 20-30 rokov

Vzhľadom na to, že dýzové prúdenia sa uzavrú tak, že Západná Európa, východná časť Severnej Ameriky a sever Stredozemného mora sa náramne ochladí a v horách sa začnú tvoriť ľadovce, možno očakávať, že kvôli tomu sa doteraz vyprahnuté územia zazelenajú, lesy sa premenia na lesostep (savanu) a permafrost na Sibíri sa roztopí s tým, že nad niektorými miestami kvôli zmeneným dýzovým prúdeniam sa vytvoria ustálené búrkové systémy, ktoré budú mať za úlohu distribúciu tepla a nosičov elektrického náboja (ich vznik budú sprevádzať slabé zemetrasenia).

Čo sa týka tých v nadpise zmienených území, tak nové rozšírenie hmyzu je dobrým indikátorom oteplenia, lebo tak na Sibíri sa začali šíriť teplomilné druhy hmyzu, ako aj v Čechách (konkrétne drevár fialový sa začal šíriť v Čechách – pôvodne a vyskytuje v okolí Stredozemného mora a na Morave) a to s najväčšou pravdepodobnosťou znamená, že u nás prevládne juhovýchodné prúdenie, a preto v Panónskej kotline a na Morave sa treba primárne zamerať na tvorbu mikroklímy v krajine, ktorá je určená na uchovanie zrážok a nie na uchovanie tepla, kým na severozápade Čiech bude potrebné zamerať sa na konzerváciu tepla.

S pozdravom

Oracle 911

Výzva: prosím začnite čítať hrubé knihy (je to fuk s ktorými začnete), v nadchádzajúcom období znalosti v nich obsiahnuté budeme potrebovať všetci.

Poznámka: Diskusia je nižšie a je otvorená.

13 thoughts on “Klimatická predpoveď pre územie Čiech, Moravy a Panónskej kotliny

  1. Prof. Staněk povedal : “Karpatský oblúk bude zmenami klímy dotknutý minimálne”. To platí pre SK. Preto je medzimorie plánované tam kde to má byť, predsa by to neplánovali medzi ľadovce alebo na piesok.

    Liked by 1 person

    • Prof. Staněk môže povedať hocičo a preto to ako argument neberiem. To je prvá vec.
      Druhá vec je, že ktovie z akých analýz vychádza a preto jeho tvrdenia sú otázne.
      Tretia vec je, že ľadovce v Tatrách neznamenajú automaticky totálne zaľadnenie na celom Slovensku (čítaj s porozumením).

      Liked by 2 people

      • oracle911blog.”Tretia vec je, že ľadovce v Tatrách neznamenajú automaticky totálne zaľadnenie na celom Slovensku (čítaj s porozumením).” Myslel som celé plánované územie medzimoria t.j. len mierna zmena klími na tomto území. Ak by boli v Tatrách ľadovce tak by sa tam mohlo lyžovať celý rok ako v Alpách. Prof. Staněk je vedecká kapacita a preto je mu určite jasné, že svoje tvrdenia musí mať podložené. To video kde to hovoril sa mi už nepodarilo nájsť.

        Liked by 1 person

      • Síce Staněka mám za na slovo vzatého odborníka, ale aj on sa môže mýliť resp. vychádzať z mylných štúdií a preto argument typu “Staněk povedal to alebo ono a preto je to pravda” neobstojí. To je prvá vec.
        Druhá vec je, že zmienené štúdie vychádzajú z toho, že dýzové prúdenia, ktoré sú citlivé na zmeny v plazmo- a magnetosfére planéty zostanú viac menej tam, kde sú teraz. Lenže magnetosféra a plazmosféra planéty sa mení (posun pólov posledné roky sa urýchlil a celková sila magnetického poľa zeme zoslabil t.j. viac ionizovaných častíc v atmosfére) a preto sa budú meniť dráhy dýzových prúdení. A na 99% som si istý, že nad územím Českého kráteru a Panónskej panvy sa bude stretávať chladný polárny vzduch a teplý pomerne mokrý vzduch z juhu a juhovýchodu a to znamená bohaté zrážky, v lete uprostred globálneho ochladenia hlavne nad českým územím dážď a v zime v Panónskej kotline a v Karpatoch/Vysokých Tatrách sneh v bohatej nádieľke.

        Liked by 3 people

  2. @oracle911blog. “Síce Staněka mám za na slovo vzatého odborníka, …”. V oboch prípadoch hovoríme o prognózach a odhadoch, nie sú to dogmy. Dal som do diskusie iný pohľad na vec, nie že to tak bude. Ako hovoria Moraváci “hin sa uvidí”.

    Páči sa mi

Pridaj komentár